İçerikler
PİLOTLUK
Ömür boyu öğrenci olmayı şart koşan ancak toplum tarafından bu yönü kabul edilmeyen mesleklerden biri de pilotluktur. Sebebi dolgun maaşı ve asla reddedilmeyecek karizmasıdır. Özellikle gençlerin yabancı dizilerden ilham aldığı da düşünülürse bu ilgi şaşırtmayacaktır. Ancak işler görüldüğü gibi midir sorusu ele alınmalıdır biraz.
Yani dizilerde görülen ile gerçekler örtüşüyor mu, bu mesleğe gerçekten hazır mısınız biraz buna değinmelisiniz. Öncelikle her meslekte olduğu gibi bu meslekte dizilerden öğrenilecek gibi değil. Pilotluk karakterinize, ruh durumunuza uygun mu bunu çok iyi sorgulamalısınız.
Örneğin, yükseklik korkunuz varsa bu mesleğe giriş yapmadan vedalaşın. Ya yükseklik korkunuz olmayacak ya da yeneceksiniz. Yapa yapa alışırım da demeyin alışamama gibi bir ihtimali hep cepte bulundurun.
Yukarda ömür boyu öğrenci olmaktan bahsettik. Bunun biraz daha açık hali,
- Hem geçmiş bilgilerinizi unutmamalısınız.
- Hem gelen yeni bilgileri arayıp bulmanız gerek.
- Hem de eski ile yeniyi kıyaslayıp eskiden geçerli olup şimdi olmayanları ayıklamanız gerekiyor.
Bu da devamlı okumak, araştırma yapmak yani süresiz öğrenci olmaktan geçiyor. Kimi zaman gece eğlencelerinden uzak duracaksınız kimi zaman başka dillerden Türkçe’ye çeviri yapacaksınız çünkü belki de birçok insanın hayatından mesul olacaksınız.
O insanları sağlıklı bir şekilde gidecekleri yerlere ulaştırmak büyük bir sorumluluk değil mi? Veya bir yere ulaşması gereken, önemi de büyük olan bir malzemeyi taşıyacaksınız. Bunların hepsinde teknik bilgi kadar teorik bilgileri de kullanmanız gerekecek.
Pilotluğa ilk adım olarak eğitim şekillerini bilmeniz gerekiyor. Yollar çeşitli olsa da aranan ve tercih edilen lisans mezunu olmanız. Lise mezunlarının da pilot olabileceği mevzuatta yazılsa da bazı kurumların lisans mezunlarına öncelik tanıdığı aklınızın bir köşesinde bulunsun. Veya pilotluk kursları da sizi hayalinize ulaştırabilir.
Bu kursların ücretli olduğunu bilmeniz gerekir. Her kurs kendi fiyat politikasını kendisi belirliyor. Kısaca net bir aralık söylemek mümkün değil. Bu seçeneklerden herhangi birini seçtikten sonra eğitim hayatınız başlamış olacaktır. Bu eğitimler için belirlenen süreyi başarıyla tamamlarsanız şayet PP lisansını hak edersiniz.
ATP Lisansı İçin Yol Biraz Uzun
ATP lisansı ise istediğiniz önünüzde iki seçenek oluyor. Bu lisansı için PP lisansı almak şart. Bu bilgiye göre ya önce PP lisansı için çabalayacaksınız ya da genişletilmiş bir eğitim ile ATP Frozen lisansını alırsınız. Kısacası kursa iki kez para ödemek yerine tek seferde ödenecek bir ücret ile genişletilmiş eğitim sonucu ATP Frozen lisansına sahip olabilirsiniz.
Genişletilmiş eğitimde PP lisansı alınınca eğitim tamamlanmaz hemen ATP Frozen lisansı için çalışmalara başlanır. En son girilen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ndeki sınavda başarılı olursanız ATP Frozen lisansını alırsınız. Bu lisansla 1500 saat uçarsanız bu lisans ATP lisansına döner. Böylelikle yardımcı pilot olmuş olursunuz.
Bu lisansla 5000 saat uçarsanız artık kaptan pilot olmaya hak kazandınız demektir.
Bu aşamaları kolaylıkla geçmek için teknik aşamalara çok iyi hakim olmanız gerekiyor. Doğru. Ancak bu aşamalara hakim olmanın yolu da teorik ve destekleyici dersleri çok iyi bilmek gerekiyor. Örneğin, meteoroloji bilmeden uçak hakimiyeti zorlaşacaktır. Veya fizik bilmek bu mesleğin kilit noktasıdır. Bunları es geçmek teknik aşamalarda zorluk çıkarır.
Bu bilgiler Türkçe kaynaklarda yetersiz olabiliyor kimi zaman. İşte burada da dil bilmenin önemi ortaya çıkacaktır. Pilotluk için çok iyi İngilizce bilmek şart. İngilizce seviyenizi, yabancı bir diziyi izleyebiliyorum şeklinde ölçüyorsanız kalemi, kitabı yeniden elinize almanız gerekecek. Çünkü kast edilen İngilizce Havacılık İngilizcesi dir ve üst bir seviye gerektirir. Pilotluk eğitiminden önce böyle bir probleminiz varsa kesinlikle en önce bunu halletmelisiniz.
Sağlıklı Olmadan Pilot Olmak Zor
Sağlıklı olmak pilotluk mesleğinin vazgeçilmezidir. Her meslek için gereken bu kural pilotluk için çok gereklidir. Öncelikle siz sağlıklı olmadan kimseye faydalı olamazsınız. Sağlıktan kasıt hem ruh hem beden sağlıdır.
Bedenen çok güçlü olabilirsiniz ancak panik atağınız varsa bu meslek size göre değil. Veya bipolar bozukluk gibi takıntılı olma gibi durumlar varsa bu meslekte verimli olamazsınız. Aynı şekilde bedendeki bir rahatsızlık istenmeyen durumdur. Özellikle gözlerde ve kaslardaki problemler ciddi problemlerdir.
Refleks gerektiren bir durumda kasların uyumsuz olmaması gerekir. Ve gözler çok iyi görmelidir. Sağlığınızın iyi olduğunu belgelemek için SHGM bir rota belirlemiştir. Muhakkak mevzuata ve kurumun yönergesine uygun şekilde belgelerinizi ayarlamanız gerekmektedir.
Her eğitim için para gerekli. Ancak pilotluk eğitimi için gereken para biraz fazla. Hem eğitimi hem sınavları için ücret ödemeniz gerekiyor. Yukarda belirtilen lisanslara sahip olmak için belli miktar paraları yatırmanız gerekiyor. Bazen bu paralara kitap gibi ekstra masraflar dahil edilmiyor. Veya ücret hesaplamaları saatlik uçuş şeklinde hesaplanıyor. Okuldan okula farklılık gösteren bu meblağları ödemek için ya siz çok varlıklı olacaksınız ya da burs vs. araştırmasına başlayacaksınız.
İlk Etapta İşler Yolunda Gitmeyebilir Sakin Olun
Tüm bu aşamaları başarıyla geçtikten sonra mesleğe adım atabilirsiniz. Mesleğe adım attıktan sonra başta işler istediğiniz gibi yolunda gitmeyebilir. Yani başvurulardan olumsuz dönüş alabilirsiniz, başvurudan sonra gerekli olan sınavlardan elenebilirsiniz.
Bunlar acı birer tecrübe olarak cebinizde kalsın çünkü sonsuza kadar böyle olmayacağını siz de biliyorsunuz. Maaş bazında düşünürseniz bununda belirli kategorilere tabii tutulduğunu unutmayın. Örneğin, kıdem, tamamladığınız uçuş süreci ve en önemlisi çalıştığınız yer.
Burası bir devlet kurumu olabileceği gibi özel sektörde olabilir. Bundan dolayı sabit bir fiyat söylemek zor. Ancak mesleğe yeni başlayanlar için maaş baremi maximum 10 bin TL olarak hesaplanır. Kaptan pilot olduğunuz an bu fiyat 20 bin TL ila 35 bin TL arasında gidip gelmektedir.
Bu meslek için alternatif yollarda mevcuttur. Yani filmlerde, dizilerde gördüğümüz gibi yüzlerce insanı taşımak tek yol değildir. Yollardan bir tanesi. Seçeneklerden biri tarımsal havacılık olarak bilinen, ilaçlanması gereken alanları ilaçlayan, tohum atılacak yerlere tohum atan havacılık türüdür.
Hem zamandan hem enerjiden tasarruftur. Ayrıca verimi de üst düzeydir. Bir diğer seçenek askeri havacılık alanıdır. Burada amaç ülkenin kendisini korumasıdır. Bu koruma esnasında ise kullanılan uçak, SİHA vb. içine alan askeri havacılıktır.
Her ülkenin askeri havacılığı o ülkenin göz bebeğidir. Çünkü buradaki bir zafiyet ülke için ciddi bir tehdit unsuru olabilir. Bunların haricinde uçuş okullarında ders vermek de bir diğer seçenektir. Sahaya güçlü ve başarılı pilotlar yetiştirmek bu alanın birinci vazifesidir.
Bu Kurallar Mesleğin Özü
Genel itibariyle pilotluk bunları içinde barındıran bir meslek grubudur. Tüm bunlara ilaveten eğer bir işi müzik dinlemeden halledemiyorsanız pilotluk sizi zorlayabilir. Çünkü müzik dinleyerek uçak uçuramazsınız. Kokpitte müziğe katiyyen izin verilmez.
Zehirlenme konularında da pilotların dikkatli davrandığı kadar kabin ekibi de dikkatli davranır. Nitekim uçaktaki iki pilotun da yemeği farklı çeşitler olacak şekilde servis edilir. Amaç birine bir şey olursa diğerine olmasın diyedir. Stres yönetimi bu işin bel kemiğidir. Eğer anında agresifleşiyor, panik oluyor ve kontrolü kaybediyorsanız bu işe uygun değilsiniz demektir. Stres yönetimini çok iyi yapmalı herhangi bir olumsuzlukta soğukkanlılığı elden bırakmamalısınız.
Bizi Arayın
Pilotluk eğitimi uçuş okulu için bize ulaşın.
+90 (262) 321 11 99
Seminer Bültenlerimize Abone Olun
(Verilerinizi kimseyle paylaşmayız ve yalnızca amacına göre kullanırız)
Bir önceki yazımız olan Uçuş Okulu başlıklı makalemizde Uçuş Okulu hakkında bilgiler verilmektedir.
Siz de fikrinizi belirtin