ATPL Dersleri
ATPL havayolları ticari pilot lisansı almak için girilmesi gereken sınavın adıdır. Başka bir deyişle bu sınav ile üst düzeyde ticari pilotluk lisansı verilmektedir. ATPL sınavı yalnızca teorik bilgi ölçmektedir. ATPL lisansı edinmeye hak kazanmak için başka lisans programlarını da geçmiş olmak gerekmektedir.
Bu lisans programları CPL (ticari pilot lisansı) ve PPL (hususi pilot lisansı)dır. Bu lisans programları dışarıdan alınabileceği gibi yalnızca bir ATPL kursuna katılarak toplu olarak da alınabilmektedir.
ATPL lisansını alan pilotlar 9 yolcu üstünde kapasitesi olan uçaklarda kaptan pilotluk yapabilmektedirler. Yalnız yolcu uçakları genelde ATPL lisansının yanında tip değerlendirmesi de yapmaktadırlar.
Ticari Pilotluk Lisansı
ATPL lisans sınavları sivil havacılık genel müdürlük merkez binasında yapılmaktadır. ATPL lisans sınavları 14 adet sınavdan oluşmaktadır.
Sınavlar İngilizce olarak yapılmaktadır. Sınavlara başvurular internet üzerinden yapılmaktadır. Sınavlara girebilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir ve bunun yanında ise en az lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak gerekmektedir.
ATPL sınavına girmek için İngilizce bilmek önemlidir. Bunun dışında yeterli seviye de matematik ve fizik bilgisi de gerekmektedir. Diğer yandan birinci sınıf sağlık raporu ile uygun şartlarda adli sicil raporu da gerekmektedir.
Adaylar istedikleri gün ve saatlerde sınavlara girebilmektedirler. Pilot adayları için bu konuda herhangi bir kısıtlamaya gidilmemiştir. Adayların sınava girebilmeleri için sınav randevusu alması gerekmektedir. Sınav randevuları için SRS yani Sınav Rezervasyon Sistemine girmek gereklidir.
Sınavların tamamını Sınav Havacılık Genel Müdürlüğü yapmaktadır.
Modüler ATPL Frozen sertifika kursunun 7 aşaması bulunmaktadır.
- PPL (A)
PPL (A) dersleri Türkçe ve İngilizce dillerinde verilmektedir. PPL (A) teorik dersleri Genel Uçuş Eğitimi, Meteoroloji, Haberleşme, Uçuş Prensipleri, Seyrüsefer, İnsan Performansı ve Limitleri, Uçak Genel Bilgisi, Hava Hukuku, İşletme Prosedürleri, Uçuş performansı olmak üzere 10 adet dersten oluşmaktadır.
Eğitimleri tamamlayan adaylar teori sınavına girmektedirler. Bu sınav sivil havacılık genel merkezi tarafından yapılmaktadır. Sınav 120 sorudan oluşmaktadır ve sınavda başarılı olmak için pilot adayları 75 puan ve üstünde puan almak zorundadırlar. Bu sınavı geçen adaylar uçuş yetenek sınavına girebilirler. Uçuş yetenek sınavı bir buçuk saat sürmektedir. Bu sınavı da başarıyla tamamlayan adaylar PPL(A) sertifikası alabilirler
- ATPL(A) Teori
ATPL(A) dersleri Hava Hukuku ve ATC Usulleri, Performans, Gövde Uçak Sistemleri Motor, Ağırlık ve Denge, Alet Elektronik, Alet Seyrüsefer, Uçuş Planlama ve İzleme, Genel Seyrüsefer, İnsan performansı ve Limitleri, Meteoroloji, IFR Haberleşme, Operasyon Usulleri, VFR Haberleşme, Uçuş Prensipleri olmak üzere 14 adet dersten oluşmaktadır. Bu derslerin alt başlıkları da bulunmaktadır.
Dersleri tamamlayan pilot adayları sivil havacılık genel merkezi tarafından yapılan sınavlara girmeye hak kazanırlar.
- Gece Uçuş Yetkisi (NR)
Bu kursun amacı pilot adayının gece görebilmesi ve uçuş yapabilmesini sağlamaktır. Bu eğitimde pilot adaylarının gece görüş mesafelerini ayarlamaları gerekmektedir. Gece uçuş derslerine katılabilmek için pilot adaylarının PPL(A) sınavlarından geçerek sertifikalarını almış olmaları gerekmektedir.
- Sorumlu Pilot Uçuşu (PIC)
Sorumlu Pilot Uçuşu pilot adaylarına isteğe bağlı olarak verilmektedir. ATPL derslerini alan pilot adayı dilerse Sorumlu Pilot Uçuşu (PIC) derslerini de alabilir. Bu dersi alan öğrenciler uçuş üzerine pratikler yaparak kabiliyetini hem yitirmez hem de tekrar yapmış olur. PIC eğitimleri 83.5 saatlik bir uçuş eğitim programıdır.
5.Aletli Uçuş Eğitimi (IR)
IR denilen ders aletli uçuş eğitim programıdır. Teorik eğitimin yanında pratik eğitimler de verilmektedir. Pilot adayları için uçuş eğitimleri 50 saat sürmektedir.
6.Ticari Pilot Lisansı (CPL)
CPL (Ticari Pilot Lisansı) sertifikası alabilmek için gerekli bir eğitimdir.Pilot adayları için uçuş eğitimleri 15 saat sürmektedir. Sınavlardan başarılı olan pilot adayları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçuşa tabi tutulur. Bu uçuş iki saate yakın sürmektedir.
7.Çok Motor Yetkisi (ME)
CPL/IR sınavına girerek başarılı olan pilot adayları en son Çok Motor Yetkisi (ME) eğitimine girmelidirler. Bu eğitimler 11 saat uçak içerisinde gerçekleştirilirken 2 saati FNPt-2simülatörlerde gerçekleştirilmektedir. Kontrol uçuşları SGMH tarafından seçilen pilotlar kontrolünde gerçekleştirilmektedir.
Bu eğitimlerin tamamını başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler ATPL (A) Frozen sertifikası almaya hak kazanırlar.
Bizi Arayın
Pilotluk eğitimi uçuş okulu için bize ulaşın.
+90 (262) 321 11 99
Seminer Bültenlerimize Abone Olun
(Verilerinizi kimseyle paylaşmayız ve yalnızca amacına göre kullanırız)
Bir önceki yazımız olan Pilotluk başlıklı makalemizde askeri havacılık, Havacılık İngilizcesi ve tarımsal havacılık hakkında bilgiler verilmektedir.
Siz de fikrinizi belirtin